Trebate novi iPhone? Možda je pametnije uložiti u stariji model

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PITANJE koje si potrošači često postavljaju pri kupnji novog iPhonea jest je li pametnije kupiti stariji ili uložiti u najnoviji model? Pri tome imaju na umu dugotrajnost samih uređaja, kao i dosljednost, što znači da stariji modeli nisu značajno drugačiji od novijih. Istovremeno, ljudi koji kupuju noviji uređaj, najčešće to čine zbog nekoliko noviteta koji su im važni poput najnovije kamere. U ovom tekstu donosimo prednosti i mane kupnje starijeg modela.

Prednosti i mane kupnje starijeg modela

Najveća prednost starijih modela je njihova cjenovna pristupačnost, piše Slash Gear. S obzirom na to da zadnjih nekoliko godina mobiteli nude sve ekstravagantnije mogućnosti, pronaći mobitel star godinu ili dvije po znatno nižoj cijeni je novčano prihvatljiva opcija uz koju nećete puno izgubiti na funkcionalnosti jer iPhonei primaju manje, postupne nadogradnje.

Iz istog razloga ne morate brinuti o performansama i dugotrajnosti. Apple godinama pruža podršku svojim mobitelima. Primjerice, iPhone X iz 2017. svoju je posljednju iOS nadogradnju dobio 2022., što se smatra dugim kad su u pitanju mobiteli. Kvaliteta kamere i performanse još su jedna stvar oko koje ne trebate brinuti jer je njihova kvaliteta konzistentna neovisno o modelu.

Konačno, ako svoj mobitel kupujete iz druge ruke, činite dobro za okoliš.

Međutim, postoje i nedostatci. Kad kupujete stariji mobitel, često ćete trebati zamijeniti bateriju što povećava ukupne troškove. Ako nađete mobitel čija je baterija dobro očuvana i izdržljiva, gubite pristup jamstvu, a softverske nadogradnje primat ćete kraće nego što bi to bio slučaj s novijim modelom.

Prednosti i mane ulaganja u novi model

Ulaganje u najnoviji model isplativo je ako su vam važne najnovije značajke. Apple voli zaključati ekskluzivne značajke za nove izdanja, stoga u tom pogledu nećete imati puno izbora. Najnoviji modeli Pro serija nude i bolji zaslon, snažniju bateriju i poboljšanu optiku, no ako vam to nije važno, a želite noviji model, uložite u standardni model koji je ipak cjenovno povoljniji.

Visoka cijena opravdava se i dužim trajanjem softverske podrške, kao i napredne kamere i poboljšana učinkovitost baterije. Nadalje, kako se opasno približavamo dobu umjetne inteligencije i proširene stvarnosti, svaka dodatna mogućnost koju dobijete s novijim iPhoneom itekako pomaže.

No, zamka ulaganja u najnoviji hardver je ta da se novija tehnologija brže deprecira u vrijednosti. Kako iPhonei rijetko donose značajne hardverske promjene, a većina novih softverskih značajki dio je novih verzija iOS-a, neki se noviteti mogu pojaviti i na starijim modelima.

Svakako provjerite koje su vam značajke najvažnije, a obratite pozornost i na pogodnosti koje možete ostvariti sa svojim operaterom. Obično se sugerira da je pametnije kupiti nešto stariji uređaj, zbog novca i okoliša, jer kupnjom godinu ili dvije starijeg modela prosječan korisnik zaista ne gubi puno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *